Samarinda

Ashburton, Vic

 

Programme: Redevelopment of aged care apartment complex.

 

Year: 2013

 

In collaboration with:

 

PO BOX 264, Flinders Lane

Melbourne

VIC 8009

Australia

 

e: info@chordstudio.com.au

THE NEIGHBOURHOOD

 

Samarinda Lodge is located nearby local shopping strips, the Asburton community library and social services facilities, making it a place that can connect happily with the local community. Currently offering joint programs with Ashburton Community Services, the residents are able to feel a part of the greater community.

 

The proposed building focuses on providing a visual and physical connection with both the streetscape and the neighbourhood to gives back to the local environment and provides for the future needs of Ashburtons’ ageing residents both at the physical and technological interface. This in turn will provide a new street address and a new identity within the local neighbourhood.

The new building builds upon the existing infrastructure allowing potential future growth by concentrating the new construction works to one side of the site, enabling future growth to be conducted as a separate exercise on the opposite side at a future date.

Providing spaces that grow and retract, the new building will be able to cater for differing external programs, utilizing multifunctional spaces that can be sectioned into smaller spaces for more intimate programs.

Additionally, the internal open areas have been designed to include smaller intimate spaces. These are flexible spaces within the open areas that can be temporarily enclosed to provide some semi-private spaces. These spaces may be used for small family visits or for semi-private interaction between residents for board games and the like. They may be set up for temporary craft sales or book share programs, a mobile library, etc.

 

Samarinda Lodge is thus able to promote the co-existence of diversity in both program and culture, providing solutions for a wide range of activities and interaction within the one site.

Dining at an upper level with views out to the local environment afford “memories” and is thus a catalyst to

conversation. This outlook is essential to the essence of the building, providing windows to life- both past and present.

Distributing small seating zones throughout the corridors and larger communal open areas throughout the floors introduces interaction between those that move through the spaces with those that are seated, watching, reading and/or participating in conversation or play.

PROGRAM DISTRIBUTION

 

Scripted spaces instigate interaction. Multi-function spaces that cater for interactive programs joined with the local community, family and friends are located at the public face of the building. Views into these spaces from both the public and residents internally, provide a passive visual interaction between residents and the passer-by.

 

Multifunction spaces are not only confined to large areas, but may entail small communal spaces dispersed throughout the building.